Напрежението в Черна гора ескалира заради насрочената днес от Сръбската православна

...
Напрежението в Черна гора ескалира заради насрочената днес от Сръбската православна
Коментари Харесай

Президентът на Черна гора повежда религиозен бунт

Напрежението в Черна гора ескалира поради плануваната през днешния ден от Сръбската православна интронизация на епископ Йоаникий за Черногорски-Приморски митрополит. Президентът на страната Мило Джуканович се чака да поведе през днешния ден митингите в Цетине, където би трябвало да се състои церемонията. 
Синодът на Сръбската православна черква избра сръбския свещеник Йоаникий за Черногорски-Приморски митрополит на 29 май. Цетине е центърът на тогавашната Черногорска автокефална черква и историческа столица на черногорската държавност, което изяснява повода за митингите. Според Черногорската социална телевизия и радио Черна гора е изправена пред най-големия риск за сигурността в новата история на страната.

Според ``Радио свободна Европа``, представено от БГНЕС, в Цетине към този момент има потрошени видео камери, случай сред духовник и ТВ екип, акции срещу Йоаникий и спорове с общински съветници. Агенция ``Фокус`` пък предава, че минимум 1800 служители на реда ще се опитат да предотвратят инциденти по време на събитието. Техните дейности ще се записват на специфични устройства за аудио-визуален мониторинг, с цел да се подсигурява в допълнение сигурността на присъстващите на митинга. 

БГНЕС напомня, че митрополит Йоаникий бе определен на мястото на умрелия напролет Амфилохийе Радович, с помощта на който партията на президента на Черна Гора Мило Джуканович загуби изборите и с минимално преимущество на власт пристигна просръбското държавно управление на Здравко Кривокапич. Според черногорци провеждането на събитието нанася засегнатост на ``вековната битка на Черна гора за суверенитет``, призовавайки церемонията да се организира някъде другаде. Сръбската православна черква обаче сподели, че всички нейни митрополити са били интронизирани в Цетинския манастир, като предизвести обичайна църковна гала да не се политизира.

Президентът на Черна гора Мило Джуканович и депутатите от опозиционната Демократическа партия на социалистите  обявиха, че ще участват на днешните митинги, органиаирани от патриотични организации в Цетине, който упрекват сръбската черква в това, че работи за подкопаване на независимостта на Черна гора.

Говорителят на Европейската комисия Ана Пизонеро Ернандес предизвести, че насърчаването на етническата и религиозната непоносимост е рисково за сигурността, а САЩ приканиха всички участници в митингите в Черна гора и изключително политическите водачи да оказват помощ за понижаване на възходящото напрежение в страната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР